Eigenaar & Adviseur

Michiel van Hees

gedreven idealist

Ingenieur, getrouwd en vader van 3 lieve kindjes, trouwambtenaar en improvisatie theaterspeler in mijn vrije tijd. In 1999 heb ik CQ procesmanagement opgericht om zorginstellingen te kunnen helpen bij de verandering die ze doormaken. En sinds die tijd heb ik bij veel mooie projecten mee mogen helpen. Soms als adviseur, soms als trainer, docent, raad van toezicht en tegenwoordig zelfs als ondernemer. Er zit enorm veel potentieel in de mensen die in de zorg werken, wij mogen meehelpen om dat te ontsluiten en als je de inhoud voorop stelt leidt dat tot mooie resultaten.

Wat doe je bij CQ Procesmanagement?

‘De zorg kan nog vele malen beter’

Ondanks dat er veel betrokken en goed opgeleide mensen werken, kan de zorg nog vele malen beter. Met name de GGZ, de gehandicaptenzorg, verslaving en slachtoffers van mensenhandel vind ik daarbij persoonlijk heel interessante groepen, omdat daar verschillende terreinen bij elkaar komen. Denk aan bedrijfsvoering, logistiek en bekostiging. Maar ook de inhoud kan nog een enorm verbeterslag krijgen.

Waarom vind je het leuk?

Met CQ kijken we echt op een andere manier naar zorg, en het resultaat is geweldig. Zo houden we ons momenteel vol bezig met de ontwikkeling en het vormgeven van de Resource groepen en ook Caring Community en Positieve Gezondheid. Een ontwikkeling met netwerken rond een cliënt, die voor de persoon zelf heel relevant is. Dit gaat een enorme draai geven aan hoe wij kijken naar met name de chronische psychiatrie. Ook is het gaaf als je met zorgpaden en positieve gezondheid bij een zorginstelling aan de slag gaat, dat hulpverleners ineens veel minder lange behandelingen hebben. En dat zij met de tijd die ze vrijmaken, het verschil kunnen maken voor andere cliënten en de organisatie.

Rust en ruimte

We geloven dan ook dat we veel meer moeten zorgen dat mensen zelf de regie kunnen voeren over datgene wat zijzelf belangrijk vinden, in plaats van wat een specialist noodzakelijk acht. Dát heeft pas betekenis voor de cliënt. Dan word je bijvoorbeeld niet meer tegen je zin in opgesloten in een isoleercel of in de jeugdzorg. En dat betekent ook dat je als hulpverlener een minder intense baan gaat hebben, wat rust en ruimte geeft voor andere zaken.

Verder zijn we overtuigd van een leven lang leren. Zo organiseren we Executive Programma’s, waarbij mensen in ons vakgebied goed bij blijven op alle ontwikkelingen, waardoor ze op de juiste manier hun rol kunnen pakken.

Expert op het gebied van

Er geen thema's gevonden bij deze medewerker

Betrokken bij

Momenteel zijn er geen berichten beschikbaar